Biomagazin

Naučnici su u stalnoj potrazi za novim i delotvornijim načinima za beleženje i analizu zdravstvenih podataka. Pored toga, lekari i drugi medicinski stručnjaci su često u potrazi za novim uređajima koji mogu pomoći u usavršavanju medicinskih procedura, poboljšanju tokom oporavka pacijenata i povećanju ukupnog javnog zdravlja.

WIRED Health je događaj koji se jednom godišnje održava u Londonu. To je popularan forum za proizvođače medicinske tehnologije, izumitelje i preduzetnike koji zdravstvenu zajednicu upoznaju sa najnovijim tehnološkim inovacijama.

Sledeća četiri uređaja su otkrića koja su prezentovana na ovogodišnjem WIRED Health:

Uređaj za sprečavanje moždanog udara (Amplatzer™ PFO Occluder)

Kod 25 do 30 procenata američkog stanovništva dijagnostikovan je otvor na srcu (Patent Foramen Ovale – PFO), takođe poznat kao atrijalni septalni defekt. On predstavlja urođenu anomaliju koja dovodi do stvaranja rupe u srcu. Nažalost, PFO pacijenti imaju povećan rizik od moždanog udara. Najčešće uzročnike moždanih udara predstavljaju nepravilno kontrolisani visok krvni pritisak, smanjenje krvnih sudova uzrokovano depozitima holesterola ili ožiljačnim tkivom i krvni ugrušci nastali poremećajem srčanog ritma poznatog kao atrijalna fibrilacija. Međutim, u slučajevima kada nije moguće identifikovati uzrok moždanog udara veruje se da PFO utiče da krvni ugrušak stigne do mozga.

U oktobru 2016. godine američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je upotrebu aparata Amplatzer™ PFO Occluder. Naučnici su napravili uređaj kako bi smanjili rizik od drugog moždanog udara kod pacijenata za koje lekari veruju da su imali prvi moždani udar zahvaljujući PFO. Ovaj uređaj predstavlja nehiruršku alternativu za zatvaranje rupa na srcu.

Uređaj za isporuku insulina (MiniMed 670G)

U septembru 2016. godine, FDA je odobrila MiniMed 670G za upotrebu u nadzoru i isporuci insulina koji mogu koristiti osobe starije od 14 godina kojima je dijagnostikovan dijabetes tipa 1. Osobe sa dijabetesom tipa 1 ne proizvode nisko kontinuirano snabdevanje insulinom, bazalnim ili pozadinskim.

MiniMed 670G sistem sadrži senzor za telo koji meri nivo glukoze, pumpu za insulin koja se može nositi i infuzijski flaster. Medicinski uređaj koristi sistem zatvorene petlje, koji se zove i veštački pankreas, koji reguliše insulin uz malu intervenciju korisnika koja je potrebna isključivo u periodu obroka. Uređaj se može pokazati naročito korisnim za osobe koje kontinuirano moraju da prate nivo glukoze i može im pružiti novu slobodu.

Uređaj za smanjenje tremora (GyroGlove™)

Kompanija GyroGear primenila je svoju tehnologiju kako bi pomogla osobama koje žive sa tremorom. Stanje se najčešće dijagnostikuje kao nehotični pokreti u različitim uslovima. Lekari su definisali tremor kao nenamerno ritmičko pokretanje mišića koje uključuje kretanje (oscilacije) jednog ili više delova tela i može biti rezultat Parkinsonove bolesti ili propisanih lekova, što otežava osobama da obavljaju mnoge zadatke.

GyroGear koristi žiroskop u dizajnu rukavica. Iako su jednostavni i uprkos naporima da pronađu alternativu, predstavnici kompanija nisu bili u mogućnosti da u potpunosti svoje ideje usaglase sa načinom rada žiroskopa. Kada uređaj bude spreman za upotrebu, on će pomoći osobama koje imaju ovaj problem da izbegnu tremor, bez potrebe za individualnom kalibracijom.

Uređaj za konstantni nadzor (Aparito)

U SAD 7.000 retkih bolesti utiče na 30 miliona osoba, a 75% tih osoba su deca. Istraživači stalno rade na pronalaženju lekova za ove bolesti, međutim, napori da se napravi razlika do sada su se pokazali manje uspešnim. Delimično, istraživači imaju poteškoće u napretku zbog nedostatka raspoloživih podataka.

Aparito, uređaj za nadgledanje, rešava ovu dilemu tako što dozvoljava istraživačima da stiču kontinuirane „snimke“ bolesti, snimanja metrike kao što su krvni pritisak, srčani udar, kretanje, telesna temperatura i navike spavanja. Istraživači onda mogu uporediti sa drugim varijablama okoline kako bi mogli da dobiju potpuni pregled zdravstvenog stanja pacijenta. Uređaj takođe poseduje softver koji omogućava lekarima da prate prepisane lekove i njihovu usaglašenost.

Najvažniji ciljevi bilo koje zdravstvene organizacije su stvaranje pozitivnih ishoda pacijenta i poboljšanje ukupnog zdravlja zajednice. Ovo će zahtevati od lidera zdravstvene zaštite da u budućnosti poseduju veštinu u otkrivanju onoga u čemu medicinske inovacije pomažu pacijentima. Još važnije, ovi lideri moraju imati preduzetnički duh i predviđanje za rešavanje problema korišćenjem novih i efikasnih medicinskih tehnologija.

 

Priredili:

Anica Milovanović

Jovana Ilić

 

Izvor:

https://healthlaw.hofstra.edu/resources/articles/4-innovative-medical-products/