Biomagazin

Belgijanac koji boluje od ozbiljne degenerativne bolesti krvi je u obraćanju medijima rekao da je aplicirao za eutanaziju, zato što nije u mogućnosti da priušti skupe lekove koji su mu potrebni kako bi živeo normalan život.

Christophe (prezime nije navedeno) ima četvoro dece, starosti između 4 i 10 godina, ali se rastao od svoje partnerke pre dve godine. Živi sam i više ne može da radi. Kada ga deca posećuju vikendima, u njihovom društvu moraju biti i njegovi roditelji u slučaju da padne ili se onesvesti.

On pati od retkog poremećaja, paroksizmalne noćne hemoglobinurije, koja uništava crvena krvna zrnca. Očekivani period života pacijenata je 10 do 20 godina od trenutka uspostavljanja dijagnoze. Chrisophe je konstantno izmoren, ne može da stoji i boluje od nedostatka daha i otečenih žlezdi.

PNH je retka bolest, sa godišnjom stopom od jednog do dva slučaja u milion, a poznata su samo dva načina lečenja: transplatacija koštane srži i lek pod nazivom Eculizumab (ili Soliris) čija cena iznosi 500,000 američkih dolara po godini. Niko od njegovih bližnjih ne predstavlja dobar izbor za transplataciju, dok on ne može da priušti Eculizumab, čak ni uz pomoć Belgijskog zdravstenog sistema.

O eutanaziji je počeo da razmišja pre tri godine. Pre godinu dana započeo je sa sređivanjem papirologije. „Sve vreme spavam, to je razlog zašto čekam na eutanaziju, čekam odgovor…da barem mogu da živim ovako, kao biljka“, rekao je za Belgijsku medijsku kuću RTL.

Priredio: Rastko Stanković