Biomagazin

Poznata njujorška članica Demokratske stranke, Alexandria Ocasio-Cortez, nedavno je svojim pratiocima na instagramu rekla da je “legitimno zapitati se” da li treba imati decu u doba nadolazećih klimatskih katastrofa.

 

“Naša planeta će se suočiti sa katastrofom ukoliko ne okrenemo brod na drugu stranu”, rekla je u videu. “Naučnici se slažu da će životi dece u budućnosti biti veoma teški i to mlade ljude navodi da se ozbiljno zapitaju – da li je i dalje u redu imati decu?”

 

Nastavila je: “To nije samo finansijski problem, budući da ljudi diplomiraju sa dugovima od 20, 30, 100 000 dolara zbog studentskog kredita pa čak ne mogu ni pruštiti sebi da imaju decu, već se tu postavlja i moralno pitanje: šta da radimo?”

 

Osnovna premisa Novog Zelenog Dogovora”, nastavila je, “jeste da da smo uništili klimu. Žao mi je što moram ovako da vam saopštim”, rekla je. “Kada je reč konkretno o klimi, zaista smo u ozbiljnom problemu. Planeti preti globalna katastrofa.”

 

Kroz govor Alexandrie Ocasio-Cortez odzvanja anti-natalistički aktivizam koji je predstavljen na sajtu Conceivable Futures, a čiji je predstavnik filozof Travis Rieder, bioetičar na Bermanovom Institutu za Bioetiku na Univerzitetu John Hopkins.

 

Conveivable Futures navodi:

“Kako da zaštitite svoje zdravlje i svoju decu u sve opasnijem i toksičnijem okruženju? Kako da odlučite da li da dobijete bebu ili ne kada je ugroženost  zdrave i stabilne budućnosti u porastu? Čak i sa dostupnom regulacijom plodnosti, niko ne pravi slobodne reproduktivne “izbore” pored toliko ekonomskog i ekološkog pritiska. “

 

Dr Rieder ističe da je pravljenje dece duboko etičko pitanje: “Mi donosimo dete na svet, ali donosimo i svet detetu”. Svako dete doprinosi pritisku okoline, a porast toksičnosti te okoline može učiniit budućnost deteta očajnom.

“Ja, kao i mnogi drugi filozofi, verujem da je moralnije učiniti ljude srećnima nego stvarati srećne ljude. Oni koji sada postoje već imaju svoje želje i potrebe i njihovo ispunjavanje i zaštita jeste motivisano poštovanjem prema ljudskom životu. Nije ugrožavanje nekoga to da on jednostavno ne bude stvoren. Čak, tvrdim da je  više “protiv života” kao prioritet postavljati stvaranje novih života umesto brige o onima koji su već tu.”

 

Preuzeto sa: Bioedge

Priredila: Mina Pavlović