Biomagazin

Facebook finansira istraživanje u prevođenju moždanih signala u govor. U članku u internet magazinu Nature Communications, naučnici sa Univerziteta San Francisko kažu da rade na dekodiranju govora u realnom vemenu u interaktivnom, konverzacijskom okruženju, koji ima bitne implikacije za one koji su u nemogućnosti da komuniciraju.

Glavni cilj Facebook-a je da napravi nosivi hedset koji dopušta korisnicima da kontrolišu muziku ili da interaguju u virtuelnoj realnosti  koristeći svoje misli.

Facebook sam po sebi izgleda zeneseno od uzbuđenja zbog potencijala nove tehnologije kao što je ova.

„Zamislite svet gde su svo znanje, zabava i korist današnjih smartfonova direktno dostupni i potpuno oslobođeni korišćenja ruku. Gde možete da provodite kvalitetno vreme sa najdražim ljudima, kadgod želite, bez obzira gde se nalazite. I gde možete da se povežete sa drugima na značajan način uprkos spoljašnjim ometanjima, geografskim razlikama, pa čak i fizičkim nemogućnostima i ograničenjima.

To je budućnost u koju verujemo i za koju smatramo da će biti u potpunosti realizovana u formi modernog para naočara koji proširuje realnost. Kako glavni naučnik Majkl Abraš i tim Facebook Reality Labs-a (FRL)  to vide, stojimo na ivici sledećeg ogromnog talasa ljudsko-orijentisanog rada računara, u kome kombinacija AR (proširena realnost) i VR (virtuelna realnost) tehnologije obrće i preokreće način na koji vršimo interakciju sa svetom oko nas – kao i načine na koji se igramo, radimo i povezujemo se.“

Postoje i oni koji su skeptici. Kako MIT Technology Review ističe:

…javnost ima razlog da se pita da li treba da ima poverenja u technološke kompanije koje zadiru u njihov mozak. Prošlog meseca, na primer, Facebook je kažnjen sa rekordnih 5 milijardi američkih dolara zbog obmanjivanja korisnika oko toga kako se njihove lične informacije koriste.

“Za mene je mozak jedno sigurno mesto slobode mišljenja, fantaziranja i neslaganja”, kaže Nita Farahani, profesorka privatnog američkog Univerziteta Djuk, sa specijalizacijom iz neuro-etike. “Približavamo se probijanju krajnje granice privatnosti bez bilo kakve protekcije.”

Međutim, Facebook insistira da nema potrebe brinuti. “Mi privatnost shvatamo vrlo ozbiljno”, kaže Mark Čevile, direktor neuro-kontrolnog interfejs istraživačkog programa FRL-a.

Preuzeto sa: BioEdge