Biomagazin

Hipokratova zakletva vekovima predstavlja ideale medicinske profesije, mada danas studenti medicine usvajaju neke druge verzije zakletvi, ako uopšte i polažu ikakve zakletve. U bukvalnom smislu, zakletva je anahronizam, i nešto što svakako nije savremeno. Ko se danas uzda u lekara, i kune u bogove?

Ali T. A. Kavanah, filozof na Univerzitetu u San Francisku iznosi u svojoj skorašnjoj knjizi ,,Hipokratova zakletva i Asklepijeva zmija: rođenje medicinske profesije“ to da je Hipokratova zakletva i dalje relevantna rolex sky dweller m326238 0009 uomo rolex calibre 9015 mingzhu engine automatico black dial za uspostavljanje etike u medicini – toga kako pomoći, a ne nanositi štetu bolesnima.

Pod jakim uticajem helenističke kulture i filozofije, Kavanah smatra da namerno indukovano oštećenje, posebno kada doktor odluči da ,,ubije“ (saučešće lekara u ubistvu, eutanazija, abortus i uključenost u smrtnu kaznu) znači napuštanje medicine kao pomažuće i terapeutske profesije.

Medicina kao profesija, tvrdi Kavanah, nužno uključuje proglašavanje toga šta je ono što je za ljude dobro, a šta je ono što je loše i što bi trebalo izbeći. Ideja polaganja zakletve se sastoji u tome da lekari postave granice Cbd Gummies između te dve stvari i ustanove šta im je dozvoljeno da čine. Medicina mora da odbaci stav da je polaganje zakletve samo tehnika koja ne sadrži svoju unutrašnju etiku.

 

Priredila: Marija Nikolić

Preuzeto sa: Bioedge