Biomagazin

Preduzetnik iz SAD-a Ilon Mask i njegova nanotehnološka start-ap kompanija Neuralink su predstavili novu napravu za monitoring mozga koji će jednog dana omogućiti paraplegičarima da svoje misli koriste kako bi upravljali kompjuterima i smartfonima.

Nova tehnologija je bazirana na robotu “šivećoj mašini” čija će svrha biti da ubaci hiljade elektroda u mozak čija je funkcija nadgledanje i stimulacija neuralne aktivnosti.

Mask je ranije ovog meseca bio domaćin događaja u Kalifornijskoj Akademiji Nauka, gde su on i njegov tim pružili pregled njihovog istraživanja.

U teoriji, novi uređaj bi mogao omogućiti kompjuteru da detektuje i analizira moždanu aktivnost na način koji bi se mogao prevesti kao “pomeri mehaničku ruku 3 inča u levo i dohvati šta se tamo nalazi”. Takođe bi mogao stimulisati somatosenzorni korteks na način da pacijenti koji su paralizovani imaju osećaj da su nešto dodirnuli.

Stručnjaci su impresionirani napretkom ovog ambicioznog projekta. ,,Sveukupno, koncept je impresivan, kao i napredak koji su ostvarili”, rekao je neurobiolog Endrju Švarc sa Univerziteta u Pitsburgu, pionir ovih tehnologija.

Ipak ima još toliko toga što treba uraditi. ,,Mnoge stvari još deluju kao konceptualne”, Švarc je izjavio. ,,Teško je odrediti šta su nastojanja, a šta su zapravo uradili”.

Postoji ozbiljna zabrinutost o dugovečnosti tehnologije, kao i potencijalnim oštećenjima koja mogu biti naneta mozgu.
U svojoj prezentaciji, Mask je pomenuo činjenicu da bi elektrode koje bi bile ubačene u mozak u određenom trenutku mogle da prestanu da rade i morale bi da se zamene. Otklanjanje elektroda bi moglo biti komplikovano, jer su one povezane za izuzetno tanke niti.

Takođe postoji rizik da sami implanti izazovu infekciju, ili budu katalizatori šloga, aneurizma ili imunološke reakcije kod pacijenta.

,,Veliki rizik je naravno, ukoliko nešto pođe naopako…još jedan nemili događaj bi mogao biti uzrok strože kontrole,” izjavio je Endrju Hajers, neurobiolog sa Univerziteta Južna Kalifornija, čije istraživanje se fokusira na moždanim procesima, osećaju dodira i emocijama u korteksu.

Ipak, iz Neuralinka izjavljuju da se nadaju da će već od sledeće godine početi da sprovode testove sa ljudima.

Priredio: Nikola Pirivatrić