Biomagazin

Jednostavna, reverzibilna hemijska obrada može razdvojiti spermu koja nosi X i Y hromozome, što omogućava dramatične izmene od normalne 50/50 muško/ženskog odnosa novorođenčadi, prema novom istraživanju Masayuki Shimade i kolega sa Univerziteta u Hirošimi, objavljenom u PLOS Biology.

Istraživanje je bilo sprovedeno na miševima, ali tehnike će vrlo verovatno biti primenljive i na druge sisare, uključujući ljude.

Većina ćelija sisara muškog pola ima i X i Y hromozome, međutim tokom razvitka sperme (spermatogeneze), X i Y hromozomi su podeljeni u različite ćelije tako da individualni spermatozoid prenosi samo jedan, X hromozomi daju ženske potomke, dok Y hromozomi daju muške.

Za razliku od Y hromozoma, koji prenosi jako malo gena, X hromozom prenosi jako puno, od kojih neki ostaju aktivni u sazrevajućem spermatozoidu. Razlika u genetskoj ekspresiji između X i Y nosećih spermatozoida pruža teorijsku osnovu za razlikovanje.

Obrada sperme miševa pomoću hemikalije koja usporava X hromozome, za čime sledi in vitro oplođenje pomoću najbržih plivača, davalo je okote u kojima je bilo 90% muških potomaka. Kada su sporiji plivači bili korišćeni, okoti su bili 81% ženski.

Postoje drugi proizvođači koji se mogu koristiti za separaciju X i Y spermatozoida, ali su oni glomazni, skupi i postoja rizik od oštećenja DNK materijala spermatozoida. Ova procedura mogla bi znatno uprostiti polnu selekciju kod IVF ili veštačke oplodnje. Tehnike ovog tipa se u velikoj meri koriste u polju agrikulture za uzgoj životinja, kao i u asistiranoj ljudskoj reprodukciji.

Ova tehnika bi se mogla pokazati veoma vrednom u stočarstvu. “U mlekari, vrednost ženske krave za mužu je mnogo veća od muške jedinke, jer jedino ženske jedinke proizvode mleko“, izjavio je Shimada za The Guardian. “Kada se radi o produkciji govedine, brzina rasta je znatno veća kod mužijaka nakon kastracije nego kod ženki”.

Preuzeto sa: BioEdge

Priredio: Nikola Pirivatrić