Biomagazin

Korišćenje kanabisa zaista slabi pamćenje, što su uvidele osobe koje su prestale da ga koriste, budući da je kod njih došlo do poboljšanja pamćenja u roku od nedelju dana. Iako za kanabis važi reputacija da umanjuje mentalnu oštrinu, teško je saznati da li droga prouzrokuje taj problem i da li su ljudi koji je konzumiraju imali lošu memoriju i pre korišćenja.

Rendi Šuster je u Opštoj bolnici u Masačusetsu sproveo eksperiment tako što je zamolio postojeće uživaoce da prestanu da konzumiraju kanabis i uporedio ih sa kontrolnom grupom koja je nastavila. Regrutovano je 88 osoba starosti od 16 do 25 godina, koje su koristile kanabis najmanje jednom nedeljno. Dve trećine njih je plaćeno da prestane na mesec dana, što je praćeno testom urina. Na početku eksperimenta i na svakih nedelju dana ispitanici su radili različite mentalne testove.

Grupa koja je prekinula konzumaciju kanabisa ostvarila je značajno bolje rezultate na testovima u prvoj nedelji, i ostali su na tom nivou do kraja meseca. U studijama skeniranja mozga je pokazano da stalni uživaoci kanabisa imaju manje prisustvo receptora u mozgu koji vezuje hemikalije u drogi. Ovaj receptor se inače nalazi u gornjim delovima hipokampusa, delu mozga koji je zadužen za pamćenje, navodi Tom Frimen sa Univerziteta Bat u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji nije bio deo studije. Skeniranje mozga takođe pokazuje da se nivoi receptora kanabisa vraćaju u normalu nakon samo dva ili tri dana od prestanka konzumacije kanabisa.

 

Priredila: Ana Spužić

Preuzeto sa sajta: NewScientist