Biomagazin

Tim kineskih naučnika uspeo je da koriguje genetsku anomaliju na ljudskim embrionima nosiocima ozbiljnog naslednog oboljenja krvi, talasemije, što je prvi put urađeno do sada.

Talasemija je genetsko oboljenje koje sprečava ispravnu proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja omogućava prenos kiseonika kroz telo. Bolest u svom najtežem obliku izaziva potencijalno smrtonosnu anemiju i povezana je sa mutacijom gena nazvanog HBB.

Upotrebom nove tehnike genetskog ispravljanja kojim se hemijski modifikuje DNK, kineski naučnici sa univerziteta Sun Jat-sen uspeli su da isprave jednu od varijanti te mutacije na ljudskom embrionu napravljenom u laboratoriji.

“Ovo predstavlja značajan tehnički napredak”, rekao je Daren Grifin, profesor genetike na Univerzitetu u Kentu, ali je dodao da etičke posledice genetskih izmena embriona treba bliže ispitati, a prva briga treba da bude bezbednost. Genetska izmena embriona često izaziva druge nepredvidljive mutacije koje mogu biti opasne i to je glavni razlog zbog koga je naučna zajednica jako oprezna kada je reč o upotrebi te tehnike za sprečavanje određenih bolesti.

 

Priredili:

Anica Milanović

Jovana Ilić

 

Izvor:  Tanjug