Biomagazin

Grupa naučnika sa sedištem u Edinburgu i Njujorku uspela je da in vitro odgaji nekoliko ljudskih oocita do njihove zrelosti, čime su ojačali nadu u iznalaženje rešenja za žene sa rizikom od preranog gubitka plodnosti.

Pišući za časopis Molecular Human Reproduction, istraživački tim – predvođen biologom sa Univerziteta u Edinburgu, Evelin Tefler – opisuje metod za uzgajanje i sazrevanje ljudskih oocita (jajašca) u primordijalnim folikulima (dobijenih biopsijom jajnika) sve do nivoa na kome ti oociti mogu biti oplođeni.

„Novina tekućeg istraživanja je u tome što je uspelo da više koraka u razvoju spoji u jedan kontinuiran proces“, rekao je profesor Robin Lovel-Bedž, vođa tima na Institutu “Frensis Krik”, koji nije bio uključen u istraživanje.

U suštini, sugeriše se da bi naučnici mogli da gaje jajašca iz tkiva jajnika, čak od početnih faza razvoja pa sve do kasnijih faza razvoja, kada su spremna da budu oplođena spermom; a ova radnja mogla bi se izvesti izvan ljudskog tela.

Stručnjaci kažu da ovo istraživanje otvara vrata novim pristupima očuvanju plodnosti kod žena sa rizikom od preranog gubitka iste – kao što su žene podvrgnute hemoterapiji ili radioterapiji.

Članak je objavljen u jeku istraživanja gestacionih kesa za prerano rođene jedinke i obnovljenog zanimanja za razvoj embriona in vitro.

 

Priredio: Nebojša Lukić

 

Izvor:

https://www.bioedge.org/bioethics/scientists-grow-human-eggs-to-maturity-in-vitro/12594