Biomagazin

Itan Lindenberger, razočaran dugogodišnjim stavom svoje majke o vakcinaciji, oglasio se na Redi

Tinejdžer iz Ohaja je zatražio savet o vakcinisanju – kako od infektivnih bolesti, tako i od dogme svoje porodice. On smatra da je sa 18 godina dovoljno odrastao da donosi takve odluke. Želeo je da se vakciniše, ali nije znao kako. ,,Zbog njihovih uverenja nikada se nisam vakcinisao ni protiv jedne bolesti, Bog zna kako sam i dalje živ“, objavio je Lindenberger nekoliko dana pred Dan Zahvalnosti.

Kako danas anti-vakcinški pokreti metastaziraju usled porasta opasnih bolesti, tinejdžeri koji umeju da upravljaju internetom preispituju odluke svojih roditelja. Tražeći prave informacije o zdravlju, oni zapravo tragaju za ispravnim tretmanima uprkos shvatanju svojih porodica. ,,Ova generacija nevakcinisane dece uzda se u nauku sa željom da se zaštiti“, rekao je Alison Vinik, predsednik i izvršni direktor Partnerstva za Imunizaciju, Teksaške neprofitne grupe za vakcinaciju. Po rečima Vinika, anti-vakcinaški napori su počeli da se šire nakon publikacije sada već demantovane studije iz 1998. godine koja govori o povezanosti nekih imunizacija i autizma. ,,Danas možete videti decu koja odrastaju i postaju punoletna živeći u oblaku dezinformacija“, rekao je Vinik za Vašington Post u ponedeljak. Naučni onlajn magazin ,,Undark“ prvi je objavio Lindenbergerovu priču. Ta priča je, baš kao i porast strahova od vakcina, dobila medijsku pažnju. Najmanje tri tinejdžera iz različitih država se skoro na Reditu oglasilo povodom istog problema: njihovi roditelji su striktno protiv vakcinacije, a oni su uplašeni za svoje zdravlje ukoliko ništa ne preduzimaju.

Lindenbergerova objava je podstakla više od hiljadu i dvesta komentara, uključujući i jedan od medicinske sestre koja je ponudila detaljne informacije o vođenju računa o sopstvenom zdravlju. Za Lindenbergera, tenzija zbog vakcina počela je čak nekoliko godina pre nego što je on primetio da njegova majka objavljuje anti-vakcinaške video klipove na društvenim mrežama, kako je izvestio za Post u nedelju. Njegovi prijatelji su se vakcinisali, ali ne i on. Dakle, šta se to dešavalo u njegovoj kući?

Lindenberger inače čita naučne radove i časopise. Jednom prilikom je pozvao telefonom Centar za kontrolu bolesti i preventivne studije tokom porodične večere, sa verom da će njegova majka da popusti i dopusti njemu i njegovoj mlađoj braći i sestrama – koji imaju sada 16, 14, 5 i 2 godine da se vakcinišu. ,,Pogledao sam to, zaista je bilo jasno da postoji mnogo više dokaza u prilog vakcinama“, rekao je. Ali njegova Majka, Žil Viler je to odbila, ostala je pri tome da su vakcine rizične po zdravlje.

Majku je razljutila njegova objava, rekla je za ,,Undark“. ,,Bilo je kao da pljuje po meni, govoreći – Ništa ti ne znaš, ništa ti ne verujem, ne znaš o čemu pričaš. Donela si lošu odluku i ja ću je ispraviti“, rekla je na sajtu. Takođe, odbila je da da intervju za Post.

Zakoni su u zavisnosti od države u kojoj se sprovode različiti. Različiti zakoni utiču na to kako maloletnici mogu da ostvare svoje sopstvene medicinske interese. Većina država ne dozvoljava nikome mlađem od 18 godina da dobija medicinsku zaštitu bez dozvole staratelja, uključujući imunizaciju, po rečima Vinika. U Ohaju i u 16 drugih država, roditelji mogu da se odreknu vakcina zbog filozofskih razloga. Sve osim tri države dozvoljavaju izuzetke na verskoj osnovi. (Svih 50 dozvoljavaju odricanje od vakcinacije zbog medicinskih razloga).

Krajem prošle godine, Lindenberger, sada viši srednjoškolac poverio se svešteniku koji mu je sugerisao kako je on zakonski slobodan da donosi sam svoje odluke. Sedamnaestog decembra on se uputio u Kancelariju za zdravstvo u Ohaju, u Norvalku i primio vakcine protiv hepatitisa A, hepatitisa B, gripa i HPV virusa prema izveštaju Posta. Navodno je bio već vakcinisan protiv tetanusa i hepatitisa B kada je imao dve godine, ali je majka rekla za ,,Undark“ da je primio vakcinu protiv tetanusa nakon što se slučajno posekao, a da je ostalo sigurno neka administrativna greška. Lindenberger je rekao kako je primetio da na internetu raste diskusija o tinejdžerima kojima nije dopušteno da samostalno donose odluke o svom zdravlju i vakcinisanju. Prema izveštaju jednog maloletnog tinejdžera iz Vašingtona, njegova majka ne bi dozvolila vakcinisanje: ,,Ja, kao i moja braća i sestre, zastupam ideologiju da su vakcine društveni zdravstveni problem i lična odgovornost prema društvu, a ne pravo koje možete oduzeti svojoj deci“, napisao je tinejdžer. Vašington je postao mesto na kome se bore anti-vakcinaške grupe koje se zalažu za slobodu izbora i zabrinute roditelje koji su svesni pojava boginja na severozapadu Pacifika, dobro poznatom skloništu od vakcina. Najmanje 56 osoba u Vašingtonu i Oregonu dobilo je male boginje – potencijalno smrtonosnu dečiju bolest. ,,Male boginje su izuzetno zarazne. Ako se radi o populaciji koja je nedovoljno vakcinisana, i neko unutar te populacije je nosilac bolesti, javlja se širenje epidemije poput požara“, rekao je direktor Javnog zdravstva Klark Kaunti Alan Melnik. Drugi tinejdžer, koji se u septembru predstavio kao petnaestogodišnjak iz Minesote, zatražio je na Reditu pomoć pri analizi državnih zakona u pokušaju da se vakciniše. Minesota je zemlja u kojoj se vlasti mogu povući iz odluka o vakcinaciji ukoliko imaju filozofske razloge protiv iste.

Lingenberger je predložio da bi zbog nemoćnih tinejdžera koji žele da se vakcinišu države trebalo da propišu da se na nižem uzrastu donose takve odluke, umesto da smišljaju striktnije zakone o imunizaciji i prava na izuzeće.

Tenzija je zakomplikovala njegov porodični život. On je saopštio kako se kaje zbog vređanja svojih roditelja u originalnoj objavi na Reditu i apelovao je na ostale tinejdžere da budu otvoreni i pozitivni u razgovoru sa svojim roditeljima prilikom traženja dozvole da se vakcinišu. Eksperti nalažu da je otvoren dijalog najbolja opcija, ostale mogućnosti poput emancipacije su ekstremne i teške.

Ali za Lingenbergera, ulozi su visoki za njegovo četvoro mlađe braće i sestara. Njegova majka je naglasila da neće dozvoliti njegovom šesnaestogodišnjem bratu da se vakciniše, iako bi on voleo da dobije imunizaciju. On takođe ima dvogodišnju sestru, koju godine izlažu brojnim infektivnim zdravstvenim rizicima. ,,Srce mi se slama kada pomislim da ona može da dobije male boginje i da od toga umre“, rekao je Lindenberger.

 

Priredila:Marija Nikolić

Preuzeto sa: The Washington Post