Biomagazin

Centar za bioetičke studije je u partnerstvu sa najpoznatijim svetskim institucijama u oblasti bioetike, organizovao dve međunarodne konferencije. Njima je prisustvovalo više od 200 učesnika iz inostranstva, iz više desetina zemalja, sa svih kontinenata.

Konferenciju pod nazivom ”Emerging Technologies in Healthcare” Centar za bioetičke studije organizovao je sa Evropskim udruženjem za filozofiju medicine i zdravstvene zaštite. Konferenciji je prisustvovalo više od 100 ljudi, uglavnom filozofa, lekara i pravnika. Konferencija je otvorena pozdravnim govorima Vojina Rakića, direktora Centra za bioetičke studije, i Kristofera Rehman-Sutera, predsednika Evropskog udruženja za filozofiju medicine i zdravstvene zaštite, nakon čega je usledilo plenarno predavanje Nikolasa Ejgara. Predavanja su se održavala od 16. do 19. avgusta u sedam sala istovremeno.

Konferenciju ‘‘Genome editing: biomedical and ethical perspectives” CBS je 20. i 21. avgusta organizovao sa Njujorškim univerzitetom i Hejstings centrom. Na ovoj konferenciji prezentacije su imali vodeći svetski stručnjaci iz oblasti bioetike. Uvodno predavanje održao je Artur Kaplan. Skup je otvorio direktor Centra za bioetičke studije, Vojin Rakić. Nakon njegovog izlaganja, prisutne je pozdravila predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ističući da je ponosna što su Centar za bioetičke studije i Srbija domaćini velikim svetskim stručnjacima i naučnicima. Otvaranju je prisustvovao i ministar zdravlja, Zlatibor Lončar. Odmah nakon pozdravnih govora usledila su predavanja koja su držali najpoznatiji bioetičari i filozofi sveta, u više sala istovremeno. Ovi događaji obogaćeni su obilaskom Beograda i upoznavanjem učesnika sa znamenitostima i kulturom našeg glavnog grada.

Izuzetno zadovoljstvo učesnika obe konferencije, ali i medijska pažnja, potvrđuju da je Centar za bioetičke studije i ove godine uspešno organizovao dva veoma značajna međunarodna naučna skupa.