Biomagazin

Prema pisanju časopisa “Nature genetics”, naučnici su nedavno uspeli da izoluju pedeset dva gena koja su povezana sa ljudskom inteligencijom. Četrdeset novopronađenih nisu bili poznati od ranije.

Istraživanje inteligencije je oduvek bilo kontroverzno, neki naučnici postavljaju pitanje da li je uopšte moguće dobiti pouzdane rezultate. Profesor Univerziteta u Kaliforniji, neurolog Ričard Hejer (Richard Haier) kaže za Science News da su ovo neverovatno uzbudljive vesti.

Glavni istraživač na projektu, genetičar sa Slobodnog univerziteta u Amsterdamu, Danijela Posthuma (Danielle Posthuma), uradila je studiju koja je obuhvatila blizance. Studija je pokazala da jednojajčani blizanci imaju sličnije rezultate pri merenju inteligencije nego dvojajčani blizanci. Druga studija se bazira na tome da je inteligencija genetički uslovljena, o tome piše The New York Times. Ranije studije koje su se bazirale na tome da dokažu da je inteligencija genetički uslovljena nisu uspele. S obzirom na to, Posthuma nije bila optimistična da će nove studije biti drugačije. “Pomislila sam da ništa novo nećemo otkriti” kaže Posthuma za Times. No ipak su pronašli nešto. Posthuma i njen tim su pregledali do detalja svaku studiju o genetici i inteligenciji, i objavljene i neobjavljene. Kroz analizu jednonukleotidnih polimorfizama (SNPs), istraživači su otkrili dvadeset dva gena povezana sa inteligencijom, od kojih je polovina gena sasvim novootkrivena. Drugi pristup koji se isto bazira na SNPs, ali koji obuhvata čitave gene, otkrio je tridesetak lokusa vezanih za inteligenciju, dvadeset devet sasvim nepoznatih do tada usa replica rolex day date rolex calibre 2836 2813 m118348 0225 mens automatic.

“Mnogo toga novog se događa u istraživanjima inteligencije”, piše Times.

Nakon studije, naučnici su pokušali da predvide inteligenciju u nezavisnoj grupi učesnika na osnovu pedeset dva gena, ali pogodili su svega 5%. “Mnogo toga se dešava i biće još novih gena koji će biti važni.” Posthuma želi da vidi kako ovi geni utiču na ponašanje i nastavlja ispitivanja, radeći eksperimente sa “mini-mozgovima”.

Priredila:  Jelena Stojković