Biomagazin

Novu vest iz domena „Reproduktivne revolucije“ prenosi veb – sajt BioEdge. Par iz Kalifornije, roditelji dvoje dece, rešili su da omoguće paru iz Kine ostvarivanje u ulozi roditelja. Džesika Alen [Jessica Allen] je preko surogat organizacije Omega Family Global, upoznala kineski par kome je pomoću surogat majčinstva pomogla u dobijanju potomstva. Bračni parovi su se upoznali u Kaliforniji, gde je i celokupan proces bio izveden, s obzirom da je u Kini komercijalno surogat roditeljstvo zabranjeno.

Na samom početku proces je glatko započet, embrioni para Li (pseudonim) su implementirani u aprilu 2016., trudnoća je tekla normalnim tokom. Nakon nekoliko nedelja je otkriveno da Džesika Alen nosi blizance i njena naknada se povećala sa 30.000 na 35.000 dolara.

Bebe su rođene carskim rezom, 12. decembra, ali je surogat majci bilo zabranjeno da drži bebu, što je po njenoj izjavi bilo protivno dogovoru. U januaru, surogat majci stižu slike beba iz Kine, sa porukom: “Nisu isti, zar ne? Jesi li razmislila zašto je to tako?”

Bilo je sasvim očigledno zašto su bebe bile drugačije. Gospođi Alen i njenom suprugu je doktor nakon implementacije embriona dozvolio odnose, pa je jedna od beba zapravo bila beba Džesike i njenog afro – američkog partnera. DNK test je potvrdio slutnje kineskog para.

U tom trenutku zapravo počinje najzanimljiviji deo. Par Alen je želeo svoje dete, koje su nazvali Maks, kineski par nije želeo dečaka, međutim, oni su bili zakonski roditelji. Dečaka su predali organizaciji Omega Family Global, sa uputstvima da “povlače usvajanje”, a od para Alen su zahtevali novčani iznos od 18.000 do 22.000 dolara. Povrh toga, radnik iz navedene organizacije je od roditelja dečaka tražio 7.000 dolara za čuvanje bebe.

Gospođa Alen je izjavila da je u tim danima imala osećaj da je Maks roba i da plaća da usvoji sopstvenu krv i meso. Bračni par je angažovao advokata, pa su naposletku novčane nadoknade dogovorene. Konačno, 5. februara, dva meseca nakon rođenja, Maks je predat roditeljima od strane zaposlenog lica Omega Family Global. Priča je okončana sa srećnim krajem.

 

Priredila: Aleksandra Janašković

 

Izvor:

https://www.bioedge.org/bioethics/if-you-want-to-be-a-surrogate-make-sure-you-have-a-lawyer/12488