Biomagazin

Vincent Lambert, Francuz sa moždanim oštećenjem koji je 11 godina bio u oslabljenom stanju svesti dok je njegova porodica bila bitku sa njegovom medicinskom negom, preminuo je u četvrtak ujutru u 8.24. Nakon što su dobili odobrenje od suda doktori su prekinuli tretman hidratacije i ishrane. To ga je dovelo do smrti nakon 9 dana.

Iako je njegova žena tvrdila da je Lambert rekao da ne želi da živi u takvom oslabljenom stanju, nije bilo nikakvih zvaničnih instrukcija u vezi sa njegovim željama.

Francuski mediji preneli su da su njegovi roditelji nameravali da tuže njegov lekarski tim. Iako je u Francuskoj eutanazija protivzakonita, lekarima je dozvoljeno da terminalno bolesne pacijente stave u trajnu duboku sedaciju (CDS) do smrti. Tome su se suprotstavili Labmert-ovi roditelji, tvrdili su da je njihov sin bio teško hendikepiran, a ne smrtno bolestan.

Kao i američki slučaj Terri Schiavo, ovo je izazvalo kontroverze širom sveta. Za hiljade i hiljade ljudi u “vegetativnim stanjima“ u staračkim domovima može biti rizično da se njihova hidratacija i ishrana prekinu ukoliko doktori i sudovi prihvate razlog koji stoji iza odluke da se dopusti smrt Vincent Lambert-a.

Reakcije na njegovu smrt ukazuju da je Francuska podeljena više nego ikada. „ Ovo je pravo olakšanje za nas“, rekao je François Lambert, Lambert-ov setrić. “Vincent je godinama bio žrtva iracionalne medicine, moralo je da prestane”.

Neiznenađujuće, Papa Francis je tvitovao: ”Neka Bog i Otac požele dobrodošlicu Vincent-u Lambert-u. Dozvoli nam da ne gradimo civilazaciju koja će odbacivati osobe čije živote više ne smatramo vrednim življenja: svaki život je dragocen, uvek”.

Neočekivano, Michel Houellebecq, kontroverzni i internacionalno hvaljen nihilistički romanopisac, složio se sa Papom. Bio je oštar u svojim kritikama oko toga kako se Lambert-ova smrt dogodila. U magazinu Le Monde napao je Francuskog ministra zdravlja , Dr Agnes Buzyn, za korišćenje Lambert-a kao simboličkog ovna za pokretanje dijaloga o stavovima u vezi sa teškim invalidima.

“Priznajem da sam bio iznenađen kada se Ministar solidarnosti i zdravlja pojavio na visokom sudu. Bio sam siguran da će vlada u ovom skučaju ostati neutralna. Posle svega, predsednik Emmanuel Macron proglasio je da ne želi da se meša; pomislio sam, naivno, da će i njegovi ministri ostati na istoj strani.

“Vincent Lambert nije bio ni u kom slučaju žrtva neizdržive boli, nije uopšte trpeo bol (…) Nije bio čak ni na kraju svog života. Živeo je u specifičnom mentalnom stanju, o kojem bi najiskrenije moglo da se kaže da skoro ništa ne znamo…”

Preuzeto sa: BioEdge