Biomagazin

Kako prenosi Kennedy Institute of Bioethics, svako četvrto dete, ispod pet godina starosti, žrtva je zagađenja i nezdrave okoline. To uključuje konzumaciju prljave vode, izlaganje smogu i manjak higijene. Takva okolina može da izazove fatalne slučajeve dijareje, malarije, pneumonije, a Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da dovodi i do smrti velikog broja dece. Zagađena okolina najviše pogađa decu. “Njihovi organi su još u fazi razvoja, imaju nerazvijen imunitet, mala tela, i oni su posebno osetljivi na nehigijenu i prljavu vodu” kaže Margaret Čan iz SZO. Organizacija kaže da se izlaganje zagađenju može započeti čak i u materici, a zatim da se nastavi ako su novorođenčad i deca izložena unutrašnjem i spoljašnjem vazduhu koji je zagađen.

Ovo povećava šanse da deca obole od pneumonije, kao i od dugoročnih bolesti kao što su bolesti srca, bolesti respiratornih organa, pa čak i raka.


Nezdrava i zagađena okolina su uzroci smrti svakog četvrtog deteta u celom svetu, kaže Svetska zdravstvena organizacija.

Izveštaj SZO navodi da su deca koja nemaju pristup čistoj vodi i koja udišu dim iz nezdravih goriva, kao što je ugalj, koji se koristi za kuvanje ili grejanje, podjednako ugrožena.

Decu takođe izlažemo štetnim materijama kroz hranu, vodu, vazduh, većinom produkata koja se nalaze oko njih.

Marija Neira, iz SZO, ekspert za javno zdravlje, kaže da je teško promeniti navike i stil života, ali moramo menjati svoju okolinu kako bi zaštitili sebe i decu.

“Investiranje u otklanjanje uzročnika rizika po javno zdravlje, kao što je poboljšanje kvaliteta vode, ili korišćenje čistije energije, rezultiraće poboljšanjem našeg zdravlja”, kaže Neira.

Priredila: Jelena Stojković