Peter Singer

Piter Singer (Peter Singer) je filozof i autor, poznat po svom radu u oblasti etike i često opisivan kao najuticajniji živi filozof na svetu. 2005. godine ga je časopis Time imenovao za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu. Posebno je poznat po svojim radovima o etici našeg tretmana životinja, kao i obavezi bogatih da pomognu onima koji žive u ekstremnom siromaštvu.
Piter Singer je postao svetski poznat nakon publikacije Animal Liberation 1975.godine. 2011. godine, Time je uključio Animal Liberation u svoju “All-TIME” (za sva vremena) listu 100 engleskih knjiga koje nisu iz žanra fikcije. Singer je autor, ko-autor, urednik ili ko-urednik 40 drugih knjiga, uključujući Practical Ethics; The Expanding Circle;How Are We to Live?, Rethinking Life and Death, The Ethics of What We Eat (ko-urednik Džim Mejson) i najskorije, The Life You Can Save. Njegovi radovi su prevedeni na više od 20 jezika.
Piter Singer je rođen u Melburnu (Australija) 1946. godine, a obrazovao se na Univerzitetu u Melburnu i Univerzitetu u Oksfordu. Predavao je na Univerzitetu u Oksfordu, kao i na univerzitetima u Sjedinjenim Državama i Australiji. Od 1999. je bio Ira W. DeCamp profesor bioetike na Univerzitetskom centru za ljudske vrednosti (University Center for Human Values) Univerziteta Prinston, a pored toga bio je od 2005. i počasni profesor na Fakultetu za istorijske i filozofske studije (School of Historical and Philosophical Studies) Univerziteta u Melburnu. Oženjen je, ima tri ćerke i troje unučadi. 2012. mu je dodeljeno zvanje Companion of the Order of Australia, najviši nacionalni građanski orden.

BIBLIOGRAPHY