Obaveštavamo vas da je Centar za bioetičke studije od 20. do 22. maja realizovao seminar o genetičkom savetovanju sa svojim nemačkim partnerom Charite Hospital u vili Broše (Brocher) na Ženevksom jezeru. Naziv seminara je “Genetics, Testing, Screening and Science: Paving the Way for a Decision Making Model in Genetic Counseling”. Projekat finansira Fondacija Broše (Brocher Foundation). To je jedan od tri medjunarodna projekta iz oblasti genetičkog savetovanja koje realizuje Centar za bioetičke studije.
Jedan od rukovodioca seminara bio je i čuveni američki bioetičar prof. drArtur Kaplan (Arthur Caplan). Kaplan je načelnik Odeljenja za medicinsku etiku na New York University. Autor ili urednik je nekoliko desetina knjiga, kao i više stotina naučnih članaka (http://en.wikipedia.org/wiki/Arthur_Caplan). Nedavno ga je farmaceutska kompanija Johnson & Johnson postavila za glavnog savetnika za eksperimentalne lekove. Kaplan je i u Upravnom odboru Global Bioethics Initiative, organizacije u sistemu Ujedinjenih nacija koja se bavi bioetikom, a u kojoj CBS od februara 2015. ima svoje predstavništvo.
Seminar je održan u veoma malom krugu stručnjaka. U delegaciji CBS-a bili su prof. dr Vojin Rakić (www.vojinrakic.com), dr Hajrija Mujović-Zornić i doc. dr Dušanka Krajnović tw rolex daytona 116576 40mm mens automatic.